Interviu cu Iulia Cadar de la Fierforart

Nume și prenume: Cadar Iulia-Alexandra 

Locul nașterii: Cluj-Napoca

Zodia: balanță [care singură se face vinovată de lipsa de concizie a răspunsurilor pe care am să le dau în continuare :D)

Profesie: liber-profestionist(ă), liber-cugetăto(a)r(e)

Culoare preferată: îmi plac nuanțele, asocierile, uneori îmi place mai mult textura unei culori decât culoarea-n sine. Dacă ar fi să aleg o culoare, aș alege o piatră, opalul, și jocul lui de reflexii colorate.

Melodie preferată:  ascult cu mare plăcere muzică. Preferințele sunt de moment și-n funcție de starea de spirit. Aș putea vorbi mult despre muzică … . Fac o alegere în ton cu vremea capricioasă de aprilie 2015: Elend – Winds devouring men [full album]

Motto: N-am. Un motto reclamă prea puține cuvinte.

10376282_818118431554373_7195627992493072819_n

Cum a început pasiunea ta pentru bijuterii?

Sincer, nu știu. A venit dintr-o dată. E ca și cum m-aș fi trezit intr-o dimineață și mi-am zis: “eu vreau să fac ceva cu mâinile astea două!” și am început să fac. S-au nimerit să fie bijuterii. S-au nimerit să fie [mai ales] din cupru. Am aflat, ulterior, că metalul zodiei mele este tocmai metalul cu care m-am trezit eu sa mă prefac în bijutier[easă]. Mda, începturile-s cam în ceață pentru mine, prea m-am lăsat prinsă în febra întâmplărilor ca să pot să iau aminte la felul în care se desfășoară ele.

10 bis

Accesoriile tale sunt deosebite și atent lucrate. Cât timp durează să realizezi o pereche de cercei?

Depinde, unele mă obligă la așa o migală încât simt că mă apucă totii [dracii] demonii creației :)). La ultima pereche am lucrat 2 zile. Ce-i cel mai frustrant, când vine vorba de țesăturile astea migăloase, e că, în timp ce lucrezi la ele, în cap ți se adună o groază de idei [alți cercei!, mulți cercei!], pe care le suspenzi în așteptare. Cu ochii minții-i vezi, și pe ei, gata. Când ai terminat perechea de cercei, gata și ideile. Mâinile-s libere, capu-i și el solidar cu libertatea asta de pe urmă.

cerceii frunza

Ce tehnici folosești?

Țesăturile din sârmă, predominant. Mai pe roamâneste: viking knit, wire weaving, wire wrapping.

Cum iți alegi modelele și de unde iți vine inspirația?

Inspirația e minunată. Ce e așa de minunat la ea? E surprinzător cât de expansivă e în entuziasmul ei [sau al tău]. Când te apuci de “creat” ceva – chiar și o cină din 3 ingrediente uitate-n frigider – prima temere ce se naște e că s-ar putea, la un moment dat, să rămâi fără inspirație. Ei, una dintre marile surprize pentru mine a fost tocmai faptul că nu!, nu rămâi fără inspirație, dimpotrivă, inspirația e tot mai vastă. Devii mult mai receptiv. Totul devine sursă de inspirație.

Concret acum, am nevoie de foarte multe imagini. Urmăresc, pe Pinterest, de exemplu, multă fotografie, de modă, de artă, de obiect – bijuterii, în special. De când fac bijuterii sunt tot mai fascinată de fotografia macro, nu atât de producerea ei, incă-mi prind urechile în manualul de utilizare, cât ceea ce redă ea, micro[univers]ul. Insecte, ochi de pisică, fungi [marea mea nouă obsesie], fosile. Acum, de exemplu, mi-a rămas în minte o imagine postată pe FB, pe o pagină pe care o urmăresc, cu un zbor furibund de păsări.  Aș vrea sa pot face un colier care să aducă cu respectiva imagine. Pe lângă imaginile vizuale, predominante și cel mai ușor de redat  sunt de ajutor și cele muzicale. La un moment dat am lucrat un colier poleit cu starea pe care albumul Serpent’s Egg de la Dead Can Dance mi-o dă. Acum, când ascult respectivul album, îmi văd cu ochii minții colierul [o fi și asta un fel de trufie creatoare :))]. Bineînteles, fiind de formație umanistă, mă inspiră și textul. De exemplu, vreau să fac un colier -wisteria, nu atât inspirat din glicina ce stă să înfloreasca prin curtile din Andrei Muresanu, cât cea inspirată de Quentin Compson al lui Faulkner.

fructele

Ai anumite elemente care poți să spui că îți definesc stilul de designer de bijuterii?

Un prim element ar fi, mai în glumă, mai în serios, acela că nu mă pot gândi pe mine ca fiind un designer de bijuterii. Sunt mai mult un hibrid. Așa că, mi-am zis eu,

bijuteria pe care o fac e bijuterie de autor de texte scurte nepublicate.

Tehnic vorbind, elementul prim este materialul cu care lucrez. Cred că mă definește [își dă și el silința, cel puțin] cel mai bine. Cuprul, un metal destul de maleabil, e un metal cât se poate de viu.  Se transformă, devine, își schimbă culoarea,  gurile rele spun că oxidează, de parcă oxidarea ar fi un defect, nu o calitate. Așa că, în bijuteriile mele, îmi place să accentuez, pe cât posibil, valența aceasta a cuprului. Cea mai încântată sunt atunci când reușesc  să prind intr-o tesatură de sârmă  unduirea organică, ceea ce anunță că perechea asta de cercei nu este un produs finit, ci e în creștere, s-ar putea că, peste noapte, să înflorească. Sau să se ofilească, să se înnegrească.

set

  1. Ce dorești să transmiți prin accesoriile create de tine?

Hm, sentimente amestecate.

Ca să mă eschivez de raspunsul la întrebare, dau puțin din casă:

“B., cum ți se pare cercelul ăsta!?!”

B., cu un ochi și jumătate în monitor, “Hm, fain!”

“Fain? Foarte fain sau doar fainuț?”

“Foarte fain.”

“Cât de fain!?!”

“…”

Dupa 15 min. Acelasi cercel. [Sau, în cel mai rapid caz, perechea lui]

“B., cum ți se pare cercelul ăsta?” ș.a.m.d

Eu, pe punct de bosumfare: “Ce îți evocă?”

B., foarte înrăurit, de data asta: “Un broscoi care se uită la mine.”

frunzeleCe tehnici noi ai dori să încerci?

Multe. Nenumărate. Din sfera prelucrării metalelor (topire, sudură, electroliză, glazurare etc), mi-ar plăcea să le învaț și să le stăpânesc, cu măiestrie, pe toate. Sunt gurmandă, din punctul ăsta de vedere. Sunt gurmandă, punct.

Mi-ar plăcea, de asemenea, să stiu să-mi fac bobițe colorate și ciuperci dreamy din ceramică/lut. Ciupercile să aibă o muzică a lor care să sune cam asa https://www.youtube.com/watch?v=kE0pwJ5PMDg.  Pe terenul ceramicii, însă, sunt complet debusolată. Singurul aluat pe care l-am frământat e cel de pâine.

Ai un proiect care ți-a adus o satisfacție deosebită, de care esti foarte mândră?

Au fost câteva bijuterii care au avut efect de redbull. Cred că, în cuvinte, cam așa ar suna: “ăsta-i preferatul meu, iei!”. Refrenul ăsta s-a auzit de câteva ori prin casă, dacă a avut cineva urechi să-l audă.

ghioceii cu bobiteCe planuri de viitor ai?

Imi plac mai mult planurile de vacanță, decât cele de viitor :). Bineînteles, vreau să fac multe. Sper că cel puțin câte ceva din multele asta să se concretizeze.

Care este publicul tau țintă?

Hm, sunt prea balanță [cu capul în nori și destul de ușor de flatat, adică] ca să pot da un răspuns de săgetător. Poate mai peste un an, când se mai limpezesc datele astea ale experienței, voi fi în stare să dau un răspuns care să sune a răspuns, nu a eschivare.

inelul din copac

Cum ar trebui îngrijite accesoriile tale?

Ca să dau un răspuns cât mai punctual:

-pentru a le conferi o viața cât mai lungă și mai strălucitoare  bijuteriilor din cupru, e de preferat ca acestea să fie ținute cât mai departe de diferitele “intemperii”: ferite de umezeală și de contactul cu soluții chimice/acide, de parfum; ferite de praf, foc, etc.

– recomand păstrarea lor în cutii de bijuterii sau chiar în cutiile de hartie în care le trimit. Cutiile sunt lucrate și ele manual. Uite, o tehnică pe care aș vrea să o aprofundez: origami. Le face bine dacă, după purtare sunt curățate cu o cârpă moale

– pentru tortițele cerecilor pe care îi vând, cele manufacturate de către mine, folosesc în general sârmă de cupru tratat împotriva oxidarii. În cazul în care folosesc tortițe din sârmă neemailată sau netratată împotriva oxidarii, le finisez cu ceară Renaissance. De asemenea, menționez în descrierea articolului faptul că sunt nelăcuite

– bineînțeles,  șocurile mecanice pot cauza deteriorarea bijuteriilor

mazarea neagra

O femeie este frumoasa atunci când …

… vrea ea.

pietrele si bobitele

Puteți găsi bijuteriile Iuliei pe pagina ei de Facebook sau pe Breslo.

Minunatele poze sunt realizate de Raluca Piteiu

 

By Alina

Alina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *