Interviu Maia

photo by Andra

Maria Rațiu ( Maia)

1. Cum a început povestea de dragoste cu moda? Care este prima amintire legată de modă?

Am iubit moda dintotdeauna….cred că am fost singurul copil care știa de la gradiniță ce o sa se facă atunci când o sa fie mare. Spuneam tuturor cu cea mai mare încredere c-o sa devin un designer la fel de mare ca Channel, și oricât de mult m-a împins viața și cei din jurul meu spre alte domenii, am ajuns să fac ceea ce visam de când eram mică, pentru că asta am simțit că mă împlinește cu adevărat.

Prima amintire legată de modă e tot din vremea grădiniței….țin minte că aveam zeci de păpuși și fiecare avea hăinuțe cusute de mine….aveam micul meu atelier de creație.

Rochie lungă roze din dantelă: 900 RON

2. Ce pregătire ai în domeniu? 

Universitatea de Artă și Design Cluj –Napoca, secția design vestimentar promoția 2010.

3. Cu ce crezi că ai venit nou pe piață?

Văd tot mai mulți designeri care confundă moda cu circul , și din dorința de a face ceva nou și diferit, încarcă excesiv un produs din punct de vedere vizual. Oamenii au de multe ori impresia că tot ceea ce creează un designer li se potrivește sau că e nemaipomenit  și de cele mai multe ori nu e așa. Ceea ce îmi place mie sa fac în această poveste e să reinventez clasicul, să iau croieli și forme aparent simple și să le dau strălucire. De ce clasicul? Pentru că o croială clasică avantajează pe oricine, și pentru că de multe ori din dorința de a arăta stylish ne pierdem naturalețea fără să ne dăm seama. 

Rochie de zi din tricot roze cu aplicații de perle pe guler: 180 RON

4. Ce materiale folosești?

Îmi place la nebunie să lucrez cu bumbacul, însă ador formele ce pot fi create din mătase. Însa de cele mai multe ori lipsa educației în modă a clienților și rațiunile lor economice mă obligă să mai folosesc și vâscoza.

5. Ce te inspiră?

 Inspirația mea vine din multe lucruri, din filmele pe care le vizionez, din lucrurile care mă înconjoară, însă de cele mai multe ori văd materialul și în momentul următor știu ce să fac cu el.

Rochie pe un umăr roz prăfuit: 300 RON

 6. Ai o clientelă țintă?

Îmi place să îmbrac în principal persoane apropiate ca vârstă de mine, și probabil că pe măsură ce o să înaintez în vârstă gusturile mele în ceea ce privește moda vor evolua odată cu vârsta mea.

7. Ce părere ai de moda clujeană și de piața din Cluj și România?

Din păcate moda clujeană încearcă să răzbată în piața dificilă din Cluj. Și spun asta pentru că cel puțin momentan “eticheta” sau “brandul” primează în fața calității și a unicității unui design. În momentul în care snobismul o să dispară din cotidianul clujean o să putem vorbi cu adevarat de modă clujeană pe piața din Cluj. Din fericire mai spre sudul României și în afara granițelor moda clujeană este cu adevarat apreciată, și asta mă bucură nespus. 

Rochiță lolita albă: 250 RON

8. Ce planuri ai pe viitor?

Planurile mele de viitor sunt mari. Îmi place sa țintesc de fiecare dată tot mai sus, să progresez pe zi ce trece tot mai mult ca într-o zi să pot să zic: “aici voiam să ajung!”

Cămașă din bumbac albastră: 150 RON

Fustă etno cu peplum: 140 RON

 

Alina

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *