Interviu cu Mihaela Berbecar

1. Cum a început povestea ta de dragoste cu accesoriile, în rolul principal? Cine  a ales pe cine? Tu pe ele sau ele pe tine?

La cum au decurs toate, tind să cred că ele m-au găsit pe mine. Nu aș fi crezut că acest domeniu mă va fascina în așa fel încât să devină un job full-time. A început ca o joacă, descoperind treptat plăcerea, solicitarea creativității, lumea handmade și târgurile, a devenit un mod de viață.

Lanț multi bronz:  38 lei

Inel (face parte din setul turcoaz de mai jos)

 

2.  Ce consideri că te diferenţiază faţă de ceilalţi designeri şi care este punctul tău forte?

Toți designerii care nu copiază se diferențiază între ei. Amprenta fiecaruia asupra creaților devine un factor distinctiv prin simplu fapt că fiecare are personalitatea lui, sursa lui de inspirație si imaginație . Niciodată nu m-am raportat la alții, decât într-o proporție suficient de mică cât să mă ambiționeze să îmi depășesc limitele.

În ceea ce privește puctul meu forte, înca vreau să cred că nu l-am descoperit , ca să fiu in continuare motivată de drumul spre descoperirea lui.

 

3. Ce te inspiră? De unde iţi vin ideile pentru noile creaţii?

Cele mai multe idei îmi vin în timp ce lucrez. Mă inspiră culorile, texturile și combinațiile de materiale, site-urile și blog-urile pe care pierd ore întregi. Nu am un stil definit așa cum nici garderoba mea sau stilul meu de viață nu e tocmai definit. Pot realiza de la bijuterii cu aer vintage, la ceva foarte modern și minimalist. Foarte mult depinde de starea mea de spirit si , repet materialele pe care le descopăr.

 

4. Cât lucrezi în medie pentru a finaliza o comandă?

Depinde de complexitatea bijuteriilor. Cerceii sunt cei mai ușor de realizat, în medie îmi ia cam 10-30 min / pereche. Coliere undeva la 30 min până la 1 oră , poate și mai mult dacă am de lipit, împletit sau cusut . De regulă lucrez seara târziu, cu o muzică buna si chef de lucru; sau dimneața devreme când sunt fresh și lumina e bună.

 

Lanț auriu : 45 lei


5. Între ce preţuri variază accesoriile tale?

Încerc să le mențin cât se poate de accesibile, deși munca este mult peste preț. Le fac cu mult drag si daruire și îmi face plăcere să-și permită orice persoană.

Cerceii :15 lei și până la 35 lei dacă folosesc pietre semiprețioase sau materiale placate cu aur.

Coliere: 28 lei – 50 lei , la fel depinzând de cât material folosesc și munca.

contează mult și originalitatea.

 

6. Ce părere ai despre moda în Cluj? Știe lumea sa se îmbrace și să se accesorizeze?

Sunt plăcut impresionată să vad că tinerii clujeni sunt din ce în ce mai originali și deosebiți.

Încă mai predomină acele persoane pentru care numele brand-ului este mai important decât cum arată. Încă suntem orbiți de sclipici și combinații de culori total anapoda.

Însă văd cum ușor, ușor vine din spate generația cu mintea deschisă, cu mult bun gust și educație estetică. Așa că, nu-mi fac griji.

Perioada aceasta are un avantaj: ieșim în evidență toți cei ce suntem mai “aparte”.

 

Inel happy bronz 20 lei

Cercei 28 lei

7.  Ce trend/modă ai vrea să reapară/ să nu mai dispară?

Părerea mea este că moda anilor 30, 40 și 50 e nemuritoare. Nu există o modă mai elegantă, mai bine croită și mai cu bun gust ca aceasta.

 

8.  Cât de greu este să combini arta cu afacerile și cum ți-ai propus să faci asta?

Dacă nu ai “stofă” de afacerist și nu esti organizat, atunci lasă pe altcineva sa facă partea de business și tu stai in atelier si creează. Eu pot să spun că am moștenit ambele aptitudini și îmi place foarte tare. Secretul e să știi să te deconectezi  de parțile materiale când creezi și de partea creativă când e nevoie să faci afaceri.

Arta se vinde greu așa că ai nevoie de multă cunoștință de management pentru a face o afacere de genul acesta să funcționeze.

Pe biroul meu vei găsi o carte de  strategii de managment și un album de artă.

Magazinul ( Happy Decor Boutique) s-a născut în primul rând din pasiune. Îmi doream un boutique cu totul deosebit cu lucrușoare unicat. Lumea are foarte greu acces la asemenea obiecte și bijuterii. Părțile mai puțin plăcute ale unui business: plăți, acte, gestiuni, stocuri etc devin ușor de trecut peste când vezi rezultatul .

 

 9.  Tu ce crezi? Până la urmă zebra e albă cu dungi negre sau neagră cu dungi albe? 

Am încetat să-mi pun asemenea întrebări. Mă bucur de lucruri așa cum sunt ele .

Set lanț și cercei turcoaz ( + inel ) : 50 lei

 

Alina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *