Interviu Noshasha

1. Cum a început povestea de dragoste cu moda?  Cine a ales pe cine: tu pe ea sau ea pe tine?

Cred că ne-am ales una pe cealaltă. Mi-a plăcut întotdeauna Japonia şi japonezii, mai exact cultura japoneză şi nu vorbesc aici doar de kimono-ul japonez ci, în special, de moda lor stradală. Pentru mine cel puţin, moda japoneză are o valoare indiscutabilă şi mi-am dorit să încerc măcar să am în fiecare colecţie ,vizibil sau nu, o mică parte din trăsăturile ei. Contribuţia decisivă la povestea mea de dragoste legată de modă a avut-o “ influenţa japoneză” şi profesoara Anca Pia Rusan care în perioada facultăţii m-a ajutat enorm şi m-a făcut să iubesc moda mai mult decât m-aş fi gândit vreodată.

                                                                                                                                                                                         Preț rochie de mătase+curea: 600 lei

2. Cu ce crezi ca ai venit nou pe piață? Ce te diferențiază față de ceilalți designeri și care crezi că este punctul tău forte?

Atât am să spun: Îmi place ceea ce fac şi recunosc importanţa modei, iar partea cu diferenţierea faţă de ceilalţi designeri o las la aprecierea celorlalţi.

3. Când te-ai hotărât să organizezi prezentarea de modă și mai ales de ce ?

Eram la o limonadă cu o prietenă (Melania Boroş) la terasa unde a şi avut loc evenimentul şi mi-a propus să facem prezentarea de modă. Colecţia o aveam înca din ianuarie şi mi-am spus: de ce nu? Am fost de acord pe loc, deşi ştiam că  va fi greu să organizăm un eveniment de acest fel  şi nici nu aveam un buget pe măsură. Împreună cu ea, am pus cap la cap toate detaliile şi s-a ajuns la ceea ce aţi văzut si voi. Pentru noi, a fost o reuşită.

                                                                                                                                                                                                      Preț rochie bej: 450 lei

4. Ce surse de inspirație ai avut pentru creațiile prezentate ?

Ca temă a proiectului m-am gândit la conceptul de simplitate în formă. Inspiraţia vine din formele geometrice, cât şi din trupul femeii, “arhitectura” acesteia. Fiind bine conturate, liniile urmeaza linia anatomică. Ca forme geometrice se regăsesc: cercul, ovalul contrastant cu pătratul şi triunghiul. Volumul fiind redat de materialitatea texturilor: semitransparent, texturat, suprapuneri si degradeuri de culoare. Întregul concept transmite ideea de echilibru şi calm, simetrie/asimetrie şi contraste care se susţin unele pe celelalte. Hainele sunt tratate ca forme bidimensionale, alteori tridimensionale fiind tăiate clar, în urma unui calcul exact.

                                                                                                                                                                                                     Preț bluză verde: 350 lei

5. Ce materiale ai folosit pentru ținutele tale și de unde le-ai procurat?

Materialele folosite sunt mătase naturala, voal de mătase, jerse, bumbac şi le-am achiziţionat de la magazinele de profil din oraş.

6. Cât lucrezi în medie pentru a finaliza o comandă?

Este dificil să spun exact cât timp, depinde de comandă.

7Pentru cine ai făcut prima ta creație?

Primele creaţii au fost la terminarea facultaţii şi nu au fost destinate cuiva anume.

                                                                                                                                                                                                                     Preț bluză maro: 350 lei

8. Între ce prețuri variază produsele tale?

Preţurile diferă în funcţie de complexitatea modelului şi de cât de uşor/greu se lucrează materialul. La rochiile de seară încep de la 300-600…  iar la bluze, pantaloni, fuste în jur de 250-300.

9. Știe lumea să se îmbrace?  Ce părere ai despre moda în Cluj? Care sunt sfaturile pe care le-ai oferi tinerelor femei, ce își doresc să arate întotdeauna bine și să fie în pas cu moda?

Da şi nu. În Cluj, înca se mai cumpară”mărcile”, indiferent dacă haina este de calitate sau nu, dacă îţi stă bine sau nu, are “marca” atunci o cumpăr!Văd femei mai mult dezbrăcate decât îmbrăcate. Personal cred că oricine poate fi la “modă”,mai greu este sa-ţi identifici stilul personal şi să nu mergi laolaltă cu turma.

Un lucru iarăşi foarte important este să te îmbraci pentru tine, nu pentru ceilalţi! Promovăm pseudo-modele; sunt prea puţine modele  de urmat în domeniul modei; mă refer la cele din ţara. Să vă dau un exemplu: eram prin oraş la cumpărături şi m-am gândit să intru  într-un magazin de încalţăminte să văd ce a mai aparut, ce se mai poartă; nici nu am apucat bine să intru că de o parte şi de cealaltă erau două bannere cu două domnişoare intens promovate la noi. M-am oprit instant şi nu am mai intrat în magazin şi nici nu voi mai intra vreodată. Sincer, îmi pare rău pentru persoanele care au ca model domnişoarele despre care vorbesc.

Dar să nu generalizăm. Este şi lume care preferă bunul gust şi rafinamentul. Am văzut persoane care şi-au format un stil aparte, au renunţat, cumva, la ideea “să fiu perfect asortată” şi deşi nu au facut o şcoală în domeniu, le place  să se joace cu materialele, culorile, accesoriile. Femei, cu stil deosebit, simple si rafinate în acelaşi timp.

Încă mai avem multe de învăţat din domeniul modei. În momentul de faţă moda oferă un mare avantaj şi anume acela de a accepta forme/stiluri diferite, cu condiţia să îţi respecţi trăsăturile particulare şi să ai grijă ce mesaj transmiţi prin veşmintele tale. Un mic sfat: pentru a ieşi în evidenţă nu trebuie decât să nu-ţi uiţi identitatea. Să fii femeie până la capăt!

10. Ce trend/modă ai vrea sa revină/să nu mai dispară?

Anii 80′,un trend al invaziei japonezilor:Yohji Yamamoto,Issey Miyake,Rei Kawakubo.

11. Ce planuri de viitor ai ?

Eh..în nici un caz nu le voi spune. Sunt doar in mintea mea.

admin

3 Comments

 1. De acord cu pseudo-modelele. Dar pana la a-ti defini propriul stil, ai nevoie de niste surse de ghidare si, cum la noi sursele sunt proaste, e clar ca aceasta sarcina devine dificila. Pana la urma si in magazine gasesti tot ceea ce se promoveaza in medii (sau imitatii si mai urate), iar inca la noi ideea de SH sau obor e sinonima cu saracia.

  Aaaand again, Alina a monopolizat cele mai frumoase piese (toate imi plac, desigur) 😀

  De data asta imi place foarte mult cureaua lata pe care o purtati amandoua, face parte din rochii sau e adaugata de voi?

  • 1. sunt de acord cu ce spuneți amandouă. Nu ar trebui să fim ghidate de marcă, ci mai degrabă de calitate, material și felul în care este lucrată o haină. Oricum eu cred că sunt deja multe persoane care apreciază calitatea. Ar trebui să învățăm să apreciem haina nu magazinul (fie el chiar și SH)unde se vinde 😉
   2. mie îmi place foarte mult și rochia Siminei, e super interesantă cu toate colturile ei, bretelele sunt făcute din cea mai moale piele întoarsa evăăăr și materialul e foarte placut (acuma noh…unele chestii nu se vad în poze :P)
   3. cureaua vine cu rochia pe care o port eu, dar ne-am gândit să o punem și la rochia Siminei pentru ca să îi subliniem talia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *